| Avax Framework |
| Avax | |||||||
| Kenan Berkdemir tarafından yazıldı. | |||||||
|
AVAX FRAMEWORK / İş Uygulaması Geliştirme Stüdyosu FRAMEWORK Nedir?
Oysa bir framework’ün ufku kütüphane fonksiyonlarından çok daha geniştir. Sadece kullanım kolaylığı için geliştirilmez. Aynı zamanda projenin başı, ortası ve sonu arasındaki temel tutarlılığı korur, projenin iş bütünlüğünü sağlar ve temel işlevleri standart hale getirir. Bir framework temelde, nesne ve bileşenlerin bir mimari model çatısı altında ve belirli bir metodolojiyle bir araya getirilmesi ile kurulur. Neden AVAX?
AVAX FrameWork’ünde Hedeflenen Özellikler
AVAX’ın tasarım ve geliştirme ortamı 4 ana yapıdan oluşur.1) Entity Tasarımı a) UDDT (Kullanıcı tanımlı veri tipleri) b) Template Entity c) Proje Bazında Ortak Alan Havuzu d) Entity üzerinde PK, FK ve INDEX oluşturma e) Kaydetme anında çalışma projesine nesne olarak atılması ve uygulama veritabanında oluşturulması 2) Servis Tasarımı a) Fonksiyon Servisleri b) Ekran Veri Servisleri c) Ağaç şeklinde Dataset tanımlayabilme (Düğümleri RecordSet) d) Her RecordSet için bir entity belirtilmelidir e) Her RecordSet için kayıt sayısı belirtebilme(1 ya da n) f) Her RecordSet için statik/dinamik filtre tanıtabilme. g) Her RecordSet için Kayıt ekleme,silme,güncelleme yetkisi h) Alanlara foreignkey, maske, liste, görüntü formatı belirleyebilme 3) Ekran Tasarımı a) Servis tasarımında tanıtılan «Ekran Veri Servisi» için UI oluşturulur b) User Interface .xaml dosyası olarak tutulur. c) AVAX FRAMEWORK araçları ile kolay ve hızlı ekran tasarımı d) Sürükle, bırak ile kontroller oluşturulması e) Çoklu seçim ile kontrollerin hizalanması f) Özellik penceresi g) Ekran sihirbazı h) Menü tasarım aracı ile ekranların menülere bağlanması. Uygulama esnasında menü yeniden düzenlenebilir özelliği 4) Proje Generate (Tasarımların Projeye Atılması) a) Ekran tasarımında hazırlanan .xaml dosyası istenilen herhangi bir dilde, çalışılan projeye «Generate» edilir. b) Oluşan ekrandaki kontroller, generate edilen dile uyumlu Framework kontrollerimizdir. c) Bu kontroller çalışma anında DAL(Data Access Layer) ile entegre çalışır d) Şu anda Silverlight ortamına generate edilmektedir. DAL katmanı da WCF/IIS yapısı ile çalışmaktadır. e) Modelimiz, Generate edilen ortam ile DAL katmanında yapılacak değişiklikler ile client/server ortamında da çalışabilecek durumdadır. f) Partial Class yapısı ile projeye ilaveler yapılabilir. Böylece sonraki «Generate» işlemlerinde ezilme yaşanmayacaktır.
AVAX FRAMEWORK Çalışma Modeli
SOA (Service Oriented Architecture) servis temelli mimari anlamına gelir ve AVAX’ın mimari modelidir. AVAX üzerinde var olan her nesne ve bileşen bir web servisidir ve her biri WCF üzerinde kullanılır.
1. AVAX Nesneleri; AVAX Kullanıcı Arayüzü Kontrolleri, 2. II. AVAX Bileşenler; DAL, Dil Yönetimi, Güncelleme Motoru, AVAX Framework’ü içindeki tüm nesne ve bileşenler YazEvi Yazılım ARGE ekibi tarafından geliştirilmiştir
Temelde 4 katmanlı bir yapı gibi gözükmesine rağmen AVAX projeleri n-katmanlıdır. Zira AVAX’taki katman kavramı fiziksel değildir, sanaldır. Geliştirici iş katmanı üzerinde birden fazla katman oluşturabilir. Ve uygulamanın özelliğine göre her sanal katmanı bir fiziksel katmana tahsis edebilir. Özetle uygulayıcı, çalışma ortamında üretim prosesini bir sunucuya, sipariş prosesini başka bir sunucuya atayabilir. Veya bazı kullanıcıları bir sunucuya diğerlerin de başak bir sunucuya atayabilir.
AVAX FRAMEWORK STUDIO hem tasarım ve hem de çalışma ortamı olarak Microsoft Visual Studio.NET 2010 teknolojisini kullanmaktadır. Microsoft Visual Studio.NET Framework (WPF) AVAX Tasarım Nesneleri Proje Veritabanı (MS SQL Server, ORACLE, SYBASE, DB2, MySQL)
Visual Studio.NET Framework (Silverlight veya WPF) WCF, IIS AVAX Çalışma Nesneleri AVAX Çalışma Bileşenleri Uygulama Veritabanı (MS SQL Server, ORACLE, SYBASE, DB2, MySQL) Kontrol Veritabanı (MS SQL Server, ORACLE, SYBASE, DB2, MySQL) |



