Bahar Temizliği,

Her yıl bahar yaklaştıkça kadınlarımızı bir telaş kaplar. Evin altını üstüne getirirler, gerekli gereksiz tüm eşyalar elden geçirilir. Gereksiz eşyalar bir kenara ayrılır ve eskiciye verilmeden evvel bazen eşlere sorulur bazen de sorulmaz. Ta ki bu eşya lazım oluncaya kadar eşten ses çıkmaz! Amma lazım oldu mu vay haline o bahar temizliği yapana kadına. Aslında çok önemli bir iş yapılmıştır. Eve taze hava sarmış, yeni bir görünüm kazanmış ve ev halkı farklı bir motivasyonun içine girmiştir. Kadınlarımızda yorulmuş ama mutludur.

İşletmelerimizin ve patronların yapamadığı şeydir Bahar Temizliği. Evet taşınırken bu temizlik yapılır, ama lazım olacak diye bir kenara ayrılır! Atmaya kıyamaz, hurdaya veremez! Aslında ne kadar önemlidir bu temizlik. Yılbaşı bu temizlik için çok güzel bir zamandır. Yeni temiz bir stok alanı, düzenlenmiş  bir stok yapısı, ayıklanmış cariler, organize edilmiş bir alt yapı ile yeni soluk vermek artık çok önemli.

Hurdalar! Pardon onlar Hurda değiller zira bir gün lazım olacaktır. Ne zaman mı? Bir gün işte. Bu hurdalar imalatı düzenlemez, doğru görüntü vermez ve kontrol edilmez. Peki neden elde tutuyoruz? Belli değil!

Hadi niyetlendik kaldıralım dedik! Tozları alınır, bir başka boş alana götürülür bırakılır. Taşınma sırasında veya yılda bir kez yapılan sayımda bir kısmı gitse de teçhizat, makine, kalıp vb şeyler asla atılmaz veya atılamaz.

Bu gereksiz malzeme temizliği tüm işletmeler için önemlidir. Enflasyon dönemlerinden kalma bir alışkanlıktır. Yada savaş yıllarından. O zamanlar atılmaz beklenir ve değerlendirdi. Şimdi öyle mi? O kadar hızlı bir değişim var ki! Yetişmek çok kolay olmuyor.

İşte bu yıl başı sizlere bir temizlik yapmanızı istiyoruz. Evet Bahar değil ama Yeni Yıl Temizliği olsun bunun adı. 2014 yılı içinde kullanmayı düşünmediğiniz şeyleri bir kenara ayırın. Hammadde, mamul, yarı mamul, hurda, teçhizat, makina, kalıpları bir bölgede toplayın. Listeleyin. Sonra tüm birimlerdeki arkadaşlar gitsin ve bu malzemeleri elden geçirsin. Lazım olan kendi sorumluluğunda stoğuna çeksin. Seçilmeyen malzemeleri de çağırın bir hurdacı verin gitsin.

İnanın  sizler ve çalışanlar derin bir Ohh! Çekecektir.

Azda çiftçilerden ders almak lazım. Son baharda ağaçların dalları budanır. Budama ile ağaçlar yeni ana dallar üzerinden güçlenir. İlk baharda meyve vermeye başladıkça da seyreltmeler yapılır. Meyve seyreltilerek kalan meyvenin daha iri olması sağlanır. Ve Çiftçinin rekoltesi yükselir.

İşde bunuda carileriniz için yapın. Cari deki sorunlarınızı tasnif edin. Aktif olanlar, pasifler, Ödeme yapmayanlar, durumu kötü olanlar, eski dostlar vs. Listeleyin, ve bunları ayrı bir gruba taşıyın.

Farklı yabancı isimler adı altında bilmişlikte yapabilirdim. Ama anlaşılacak en güzel yöntem budur. Danışman mı arıyorsunuz! Eşinize danışın. Bahar temizliği neden yaptığını sorgulayın. Depo alanını o olsa ne yapardı diye sorun! Kadınlarımızdan veya çiftçilerimizden ilham alın, “Korkmayın ve yapın”. İngilizce belki etkili olabilir; “Don’t be affraid, just do it”…

 

Kenan Berkdemir

Milenyum, Aralık 2013